Smernice za dnevnu potrošnju šećera: Koji je dobar a koji treba izbegavati

Šećer predstavlja brz izvor energije, ali sa njegovim unosom treba biti oprezan. Konzumiranje previše dodatog šećera povezano je sa stanjima kao što su dijabetes tipa 2, bolesti srca i zubni karijes. To ne znači da treba u potpunosti izbegavati šećer ali treba voditi računa o unosu i tome koja hrana u sebi ima skrivene oblike šećera.
Posledice konzumiranja previše šećera Šećer (posebno prirodni šećer) je dobar u umerenim količinama. Međutim, višak šećera može dovesti do prekomernog unosa kalorija, što može da dovede do povećanja telesne težine, a ona je povezana sa mnogim zdravstvenim stanjima, uključujući: hipertenziju - visok krvni pritisak bolesti srca apneju u snu - hronični poremećaj disanja koji dovodi do zaustavljanja i ponovnog pokretanja disanja tokom spavanja osteoartritis - stanje zglobova koje se javlja kada se hrskavica, vezivno tkivo koje okružuje kosti oko zgloba, postepeno razbija tokom vremena hronični bol rak

Primjedbe