ponedjeljak, 12. prosinca 2016.

ZDRAVLJE: Pritisak 120 sa 80 nije idelaan za čoveka!

Evropsko kardiološko udruženje izdalo je nova uputstva, po kojima je normalan pritisak onaj do 140 sistolni (gornji broj u merenju krvnog pritiska) i 90 dijastolni (donji broj). Prof. dr Branko Beleslin, kardiolog u Kliničkom centru Srbije i predsednik Udruženja kardiologa Srbije, priča o najnovijim kriterijumima, koji se već primenjuju u našoj zemlji. - Najveći broj naših građana smatra da je 120 sa 80 normalna vrednost pritiska. Međutim, krvni pritisak do 140 sa 90 je granica do koje se smatra da neko ima normalan pritisak. To, ipak, ne važi za dijabetičare, za koje je granica do 130 sa 80, kao i kod starijeg stanovništva - ističe prof. dr Beleslin. Ranije se međutim, smatralo da ako neko ima pritisak 139 sa 89 da je već u predhipertenzičnom stanju, da mora da pije lekove kako se ne bi povećao rizik od infarkta ili srčanog udara. Međutim, kako se sve menja, tako su i ove granice pomeraju. U Evropi su kriterijumi za visok pritisak malo fleksibilniji, s tim što treba voditi računa i obratiti pažnju na svakog pacijenta dok se ne pojave komplikacije koje izaziva visok pritisak, objašnjava doktor. Od visokog pritiska u svetu boluje svaki peti, a u Srbiji svaki drugi građanin. Ova bolest koja se nekada smatrala bolešću starih, danas je sve prisutnija u drugoj i trećoj deceniji života. Osoba koja ima visok krvni pritisak najčešće nema simptome, pa je to razlog zbog čega se arterijska hipertenzija naziva i tihim ubicom. Neke osobe imaju nespecifične simptome, pa se žale na glavobolju, svetlucanje pred očima, zujanje u ušima, vrtoglavicu, nestabilnost pri hodu i osećaj pritiska u grudima. To je razlog zašto ova bolest dugo ostaje skrivena ili se otkrije slučajnim merenjem, najčešće posle komplikacija. Hipertenzija oštećuje krvne sudove, a prvo utiče na oštećenje srčanog mišića. Alo Foto: Wikimedia.org/wikipedia/commons/

SVETSKI DAN SRCA: Kardiovaskularne bolesti su NAJČEŠĆI UZROK SMRTI u Srbiji

Svetski dan srca obeležava se danas, a u Srbiji svakoga dana 47 osoba doživi infarkt, dok ga 15 ne preživi. Bolesti srca i krvanih sudova uzrok su smrti svake druge osobe u našoj zemlji , podaci su Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović - Batut", što nas svrstava u grupu zemalja sa visokim rizikom za oboljevanje od kardiovaskularnih bolesti. Predsednik udruženja kardiologa Srbije prof. Branko Beleslin pojašnjava da su mnogobrojni razlozi koji dovode do kardiovaskularnih bolesti: loše životne navike, pre svega pušenje, nezdrava ishrana i nedovoljna fizička aktivnost. On kaže da Evropsko kardiološko društvo svake godine izdaje preporuke o primarnoj prevenciji kardiovaskularnih bolesti, da ne bi došlo do infarskta srca i moždanog udara. - Pušenje je apsolutno zabranjeno, a dokazano je da i pasivno pušenje povećava rizik od kardiovaskularnih bolesti za 30 odsto. U ishranu treba uvesti omega 6 i omega 3 masne kiseline, a one se najviše nalaze u ribi. Riba bi trebalo jesti najmanje dva puta nedeljno - rekao je Beleslin Tanjugu. Fizičko vežbanje, nastavlja on, treba da bude u svim starosnim grupama, prilagođeno utreniranosti. Preporuka je da se vežba dva i po sata nedeljno, odnosno 30 minuta dnevno. Preporuka Evropskog kardiološkog društva je da krvni pritisak bude ispod 140 sa 90, da vrednost šećera u krvi bude ispod sedam, a ukupni holesterol manji od pet milimola po litri. Među kardiovaskularnim bolestima, prof. Beleslin kaže da je infark miokarda najzastupljeniji i da je u Srbiji poslednjih deset, petnaest godina vlada prava epidemija i da taj trend nije zaustavljen. Dodaje da je za infarkt najvažnije na vreme obratiti se lekaru, da se što pre odpuši krvi sud, te su se do sada takvi pacijenti lečili trombolitičkim sredstvima , lekovima koji rastvaraju trom. - Danas se pacijenti sa infarktom miokarda zbrinjavaju u salama za kateterizaciju srca i rezultati su veoma dobri. U poslednjih 20 godina broj smrtnih slučajeva od infarkta je smanjen - rekao je Beleslin. To se postiglo, kako kaže, razvijanjem mreže centara za kateterizaciju srca, tako da isti tretman dobiju pacijenti u većim gradiovima i u manjim sredinama u Srbiji, jer je vreme najvažnije za preživljavanje kod infarkta. Za pacijenti koji su preživeli infarkt, važno je da nastave sa rigoroznom prevencijom - odricanje loših životnih navika, adekvatna ishrana, regulisanje dijabetresa, krvnog pritiska, fizička aktivnost prilagođena stanju i godinama. - Drugi važan segment za preveniranje novog infarkta su lekovi koji moraju da se uzimaju stalno. Dostupan je jedan broj lekova, ali nisu svi. Savremenih lekova ima na tržištu, ali nisu na pozitivnoj listi - naglašava Beleslin. On pojašnjava da su ti savremeni lekovi "nešto moćniji u odnosu na postojeće", da dovode do smanjenja smrtnosti od budućih kardiovaskularnih događaja. - To je situacija za koju smo sigurni da će se promeniti baš preko prevencije. Ona je dobar put da se uštede pare i da se uštede sredstva za inovativne lekove - zaključio je Beleslin. Svetski dan srca obeležava se sutra pod sloganom "Znanje je moć- čuvaj svoje srce" u Mikser hausu od 13 sati. Zainteresovani sugrađani imaće priliku da na više punktova od kardiologa, endokrinologa, neurologa, saznaju nešto više o značaju prevencije. Tanjug Foto: Pixabay

ČUVAJTE SVOJE ZDRAVLJE: Evo koja bolest je uzročnik smrti broj 1 u Srbiji!

Svetski dan srca obeležava se danas, a u Srbiji svakoga dana 47 osoba doživi infarkt, dok ga 15 ne preživi. Bolesti srca i krvanih sudova uzrok su smrti svake druge osobe u našoj zemlji , podaci su Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović - Batut", što nas svrstava u grupu zemalja sa visokim rizikom za oboljevanje od kardiovaskularnih bolesti. Predsednik udruženja kardiologa Srbije prof. Branko Beleslin pojašnjava da su mnogobrojni razlozi koji dovode do kardiovaskularnih bolesti: loše životne navike, pre svega pušenje, nezdrava ishrana i nedovoljna fizička aktivnost. On kaže da Evropsko kardiološko društvo svake godine izdaje preporuke o primarnoj prevenciji kardiovaskularnih bolesti, da ne bi došlo do infarskta srca i moždanog udara. - Pušenje je apsolutno zabranjeno, a dokazano je da i pasivno pušenje povećava rizik od kardiovaskularnih bolesti za 30 odsto. U ishranu treba uvesti omega 6 i omega 3 masne kiseline, a one se najviše nalaze u ribi. Riba bi trebalo jesti najmanje dva puta nedeljno - rekao je Beleslin Tanjugu. Fizičko vežbanje, nastavlja on, treba da bude u svim starosnim grupama, prilagođeno utreniranosti. Preporuka je da se vežba dva i po sata nedeljno, odnosno 30 minuta dnevno. Preporuka Evropskog kardiološkog društva je da krvni pritisak bude ispod 140 sa 90, da vrednost šećera u krvi bude ispod sedam, a ukupni holesterol manji od pet milimola po litri. Među kardiovaskularnim bolestima, prof. Beleslin kaže da je infark miokarda najzastupljeniji i da je u Srbiji poslednjih deset, petnaest godina vlada prava epidemija i da taj trend nije zaustavljen. Dodaje da je za infarkt najvažnije na vreme obratiti se lekaru, da se što pre odpuši krvi sud, te su se do sada takvi pacijenti lečili trombolitičkim sredstvima , lekovima koji rastvaraju trom. - Danas se pacijenti sa infarktom miokarda zbrinjavaju u salama za kateterizaciju srca i rezultati su veoma dobri. U poslednjih 20 godina broj smrtnih slučajeva od infarkta je smanjen - rekao je Beleslin. To se postiglo, kako kaže, razvijanjem mreže centara za kateterizaciju srca, tako da isti tretman dobiju pacijenti u većim gradiovima i u manjim sredinama u Srbiji, jer je vreme najvažnije za preživljavanje kod infarkta. Za pacijenti koji su preživeli infarkt, važno je da nastave sa rigoroznom prevencijom - odricanje loših životnih navika, adekvatna ishrana, regulisanje dijabetresa, krvnog pritiska, fizička aktivnost prilagođena stanju i godinama. - Drugi važan segment za preveniranje novog infarkta su lekovi koji moraju da se uzimaju stalno. Dostupan je jedan broj lekova, ali nisu svi. Savremenih lekova ima na tržištu, ali nisu na pozitivnoj listi - naglašava Beleslin. On pojašnjava da su ti savremeni lekovi "nešto moćniji u odnosu na postojeće", da dovode do smanjenja smrtnosti od budućih kardiovaskularnih događaja. - To je situacija za koju smo sigurni da će se promeniti baš preko prevencije. Ona je dobar put da se uštede pare i da se uštede sredstva za inovativne lekove - zaključio je Beleslin. Svetski dan srca obeležava se sutra pod sloganom "Znanje je moć- čuvaj svoje srce" u Mikser hausu od 13 sati. Zainteresovani sugrađani imaće priliku da na više punktova od kardiologa, endokrinologa, neurologa, saznaju nešto više o značaju prevencije. Tanjug Foto: Pixabay

Najčešće polne bolesti: Ovo su simptomi koje morate da naučite da prepoznate!

Američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti upozorava da se gotovo polovina od 20 miliona novih dijagnoza koje se godišnje pojave u SAD-u događa među mladima, uzrasta između 15 i 24 godine, ali to isto tako znači da su i stariji u opasnosti. Zato, pričajte s mladima, ali i sami obratite pažnju na sledeće tri najčešće bolesti, ali i na brojne mitove koji postoje o njima. HPV Humani papiloma virus je toliko raširen da ga često prozivaju ‘prehladom seksa’. Prema podacima kojima raspolaže Centar, gotovo svaka polno aktivna osoba ovu virusnu infekciju ‘zaradi’ u nekom trenutku života, a možete je dobiti putem vaginalnog, oralnog i analnog seksa, ali i drugim kontaktima ‘kože na kožu’ tokom seksa. Postoje i vrste HPV-a koje se šire putem bradavica na koži, iako uopšte nisu prenosive polnim putem. Za sada je otkriveno više od 200 tipova HPV-a, a većina infekcija je bezopasna i telo ih se samo od sebe reši, jer se imunitet može sam obraniti od njih. Iako većina tipova nestaje bez značajnijih problema, postoji bar 13 vrsta koje mogu uzrokovati pojavu genitalnih bradavica i različitih vrsta karcinoma, kao što su rak grlića materice, penisa i usta. A mnogi od tih karcinoma su vrlo retki. I muškarci i žene su nosioci HPV-a, pa se muškarcima savetuje da potraže pomoć lekara kad uoče neobične izrasline na penisu, anusu, u ustima ili grlu. Za razliku od drugih polno prenosivih bolesti, testiranje kojim će se naći prisutnost HPV-a moguće je obaviti jedino na ženama, jer ne postoji jednostavan test za muškarce. Zato bi žene trebalo redovno da rade papa test, kako bi se uočile promene na grliću maternice, iako se rak obično razvije za 10 do 15 godina. Postoje vakcine za muškarce i žene, protiv HPV-a, ali većina je delotvorna ako se primi u uzrastu od 11 ili 12 godina. Od kada se sprovode vakcinisanja, smanjile su se abnormalne promene u ćelijama grlića materice kod mladih žena. Takođe pomaže ispravno korišćenje prezervativa, koji mogu pomoći u smanjenju šanse za pojavu infekcije, iako virus može uticati na područje koje nije bilo zaštićeno. Na smanjenje mogućnosti zaraze utiče, normalno, i manji broj seksualnih partnera, iako čak i oni s jednim partnerom mogu oboleti od HPV-a. Hlamidija Najčešće se širi među mladima, starim između 20 i 24 godine, jer se na 100.000 ljudi zarazi njih 2.451. To što ste se zarazili bakterijom ne znači da ćete imati ikakve simptome, pa mnogi ne znaju da su zaraženi i šire bakteriju, a trudnice s hlamidijom mogu zaraziti i bebe, koje se tako mogu tokom porođaja razboleti od upale pluća. Oni koji pak imaju simptome mogu osećati peckanje za vreme uriniranja ili primetiti pojačan sekret iz vagine ili penisa. Kod muškaraca, bakterija može uticati na semenovod, što može uzrokovati bolove ali i trajne posledice kao neplodost. Sve devojke mlađe od 25 godina trebalo bi da se jednom godišnje testiraju na hlamidiju, jer se i kod njih bolest može razviti u neplodnost, hroničnu bol karlice ili stvarati komplikacije u trudnoći. Dobra vest je da je hlamidija potpuno izlečiva sa nedeljnom dozom antibiotika. Inače, možete smanjiti šanse od zaraze ako ste s partnerom koji se testirao i ako redovno koristite prezervative. Herpes Jedna od šest osoba uzrasta između 14 i 19 godina oboleće od herpesa, koji mogu da uzrokuju dve vrste virusa. I uprkos tome što ste čuli o polno prenosivim bolestima – da ih uvek prate bolovi – herpes nekad može imati blage ili nikakve simptome. Važno je zapamtiti da ste, ako se zarazite ovim virusom, zaraženi ostatak života, a većina ljudi i ne zna da ga ima. Oni koji pak primete simptome, mogli bi herpes da zamene s kožnom bolesti. Mehurić se naime pojavi u obliku vrećice ispunjene tečnošću pa je izuzetno zarazan. Može se pojaviti na polnom organu, anusu ili ustima dva do 12 dana nakon zaraze. Izbijanje mehurića može trajati od dve do četiri nedelje, a prvo izbijanje može biti izuzetno bolno i praćeno visokom temperaturom, bolovima u telu, natečenim limfnim čvorovima i glavoboljom. Učestalost izbijanja takođe može varirati od osobe do osobe, iako se simptomi obično s vremenom smanjuju. Herpes može dugotrajno da utiče na zdravlje, jer virus može da uzrokuje učestale infekcije očiju, a kod osoba oslabljenog imuniteta, može oštetiti i kičmenu moždinu i mozak. Herpes se širi vaginalnim, analnim i oralnim seksom, a nažalost ne postoji lek koji će ga u potpunosti izlečiti iako se određenim lekovima mogu smanjiti izbijanja i šanse da prenesete virus partneru. Možete da ga sprečite ako koristite prezervativ i ograničite polne odnose na jednog partnera (koji se testirao i nema prisutan virus u organizmu). Izvor:Lepotai zdravlje.rs Foto:Arhiva

Da li su naučnici na dobrom putu da nađu lek protiv Side: Identifikovano antitelo koje uništava 98 odsto sojeva HIV-a

Antitelo izolovano iz krvi osobe zaražene HIV-om uspešno je uništilo 98 odsto laboratorijski izolovanih sojeva HIV-a, uključujući i one otporne na druga antitela iste klase. Velika efikasnost snažnog antitela, nazvanog „broj 6“, čini ga idealnim kandidatom za dalja istraživanja usmerena na lečenje HIV infekcija, kažu naučnici sa američkog Nacionalnog instituta za zdravlje, najveće biomedicinske istraživačke agencije na svetu. Stručnjaci sada ispituju evoluciju „broja 6“ kako bi razumeli kako je tačno razvio sposobnost tako efikasnog uništavanja većine sojeva HIV-a. Identifikacija antitela koja uništavaju HIV bila je pravi izazov za naučnike, jer virus brzo menja površinske proteine kako bi izbegao prepoznavanje od strane imunog sistema. Pre otkrića „broja 6“, najbolji kandidat naučnika bilo je antitelo „VRC01“ (ubija 90 odsto sojeva), koje su izolovali u istraživačkom Centru za vakcine američkog Nacionalnog instituta za alergije i infektivne bolesti. „Kao i 'VRC01', 'broj 6' blokira infekciju tako što se vezuje za virus i sprečava ga da se prikači za ćelije“, rekli su istraživači u saopštenju za javnost. Nova otkrića pokazuju da „broj 6“ ima prednosti u odnosu na „VRC01“ i nudi „bolje i dugotrajnije dobrobiti lečenja". Istraživači takođe veruju da neće morati da ga daju intravenozno, već da u salo ispod kože. Prema podacima Ujedinjenih nacija, širom sveta krajem 2015. godine živelo je 36,7 miliona ljudi sa HIV-om ili sidom. RTS Foto: Ilustracija Happy TV

Već ih imate kod kuće: Ovo su prirodni lekovi protiv upornog kašlja!

Ako imate napade iritirajućeg kašlja, naročito tokom noći, možda u sobi nema dovoljno vlažnosti u vazduhu. Nabavite posudu koja će tokom celog dana da obezbeđuje vlagu u svim postorijama u kojima boravite. Ove posude zahtevaju posebnu higijenu, kako se sa unutrašnje strane ne bi razmnožili mikrobi, koji mogu da naprave više štete nego koristi. Da biste predupredili pojavu kašlja, možete da isprobate još neke preporuke i savete stručnjaka. Mleko Osobe kojima mleko povećava stvaranje šlajma, trebalo bi da ograniče upotrebu ovog proizvoda. Sa druge strane, toplo mleko sa medom nekima pomaže da se tokom prehlade bolje iskašlju i oni ne moraju da izbace ovu namirnicu iz upotrebe. Oblog Kod suvog nadražajnog kašlja pomaže kada se grudi natrljaju mašću (guščijom, svinjskom, maslinovim uljem) i prekriju platnenom maramicom ili pamučnom pelenom. Pomaže i termofor sa toplom vodom ili električno jastuče. Tečnost Uzimajte dosta tečnosti, jer ona pomaže da bi bolje delovali lekovi za iskašljavanje, ali i oni koji se uzimaju protiv povišene temperature. Lekovi Ako uzimate preparate za iskašljavanje, poslednju dozu uzmite najkasnije dva sata pre spavanja. U suprotnom će napadi kašlja tokom noći znatno poremetiti spavanje. Kombinacija Ne koristite istovremeno lekove koji služe za podsticanje i ubrzanje uklanjanja bronhijalne sluzi iz disajnih puteva – ekspektoranse, i lekove koji suprimiraju suvi bolni kašalj – antitusike. Čaj Preporučuju se biljne mešavine koje sadrže bokvicu, majčinu dušicu, timijan, lipu, sladić, slez i slično. Od ovih biljaka se, u kombinaciji sa medom ili vitaminom C, često pripremaju i sirupi. Sirup od bokvice ili islandskog lišaja je, recimo, dobar za suvi kašalj, a ekstrakt bršljana razređuje i pospešuje izbacivanje šlajma. U kućnoj radinosti možete da pripremite efikasan preparat protiv kašlja ako naseckate crni luk, prelijete medom i na kašičicu pijete dobijenu tečnost. Higijena Ne kašljite i ne kijajte u dlan, nego u nadlakticu, ako nemate pored ruke pripremljenu papirnu maramicu. Virusi i bakterije sa dlana čim uhvatite bravu ili telefoinsku slušalicu nastavljaju da se dalje šire. Neophodna je dobra higijena ruku, a od značajne pomoći mogu da budu i antibakterijski gelovi ili vlažne maramice. Kada kod lekara Lekaru se što pre javite ukoliko primetite: – da su napadi kašlja praćeni temperaturom ili groznicom, – iskašljavanje žutozelenog gnojnog ili krvavog sekreta, – uvećanje žlezda na vratu, belu skramu na krajnicima, – ubrzano i otežano disanje – bol pri disanju i kašljanju, pištanje u bronhijama, – kašalj koji se javlja između dva i četiri sata ujutru, – ako se intenzitet kašlja ne smanjuje pet dana. Lepotaizdravlje.com Foto:Pixabay

Naučnici dokazali: Posle četiri dana konzumiranja ovih sastojaka imaćete više energije nego ikada!

Da li ste ikada čuli za sve zdravstvene prednosti grožđane vode? Ovaj neobičan predstavlja odličan dodatak vašoj dijeti, pogotovo jer se stara za dobro zdravlje jetre. U čemu je tajna ovog napitka? Voda u kojoj se kuvalo suvo grožđe stimuliše određene biohemijske procese u jetri koji joj pomažu da efikasnije vrši detoksikaciju krvotoka. Najveći “krivac” za ovo jesu same grožđice, a ukoliko pratite ovaj tretman cela četiri dana, primetićete da vam se varenje poboljšalo, kao i da imate više energije. Doktori često preporučuju da suvo grožđe jedemo ujutro kako bismo se bolje brinuli za zdravlje srca, eliminisali loš holesterol, smanjili nivo triglicerida i poboljšali rad želuca i samog metabolozma. Grožđice su prirodan izvor minerala i vitamina, ali njihov efekat se drastično povećava ako pijemo vodu u kojoj su se potapale jer se na taj način smanjuju nivoi šećera. Potrebno vam je 400 mililitara vode i 150 grama suvog grožđa. – Pažljivo birajte grožđice i izbegavajte one koje su svetle boje i veoma sjajne jer taj sjaj nije prirodan i rezultat je brojnih hemijskih procesa koji su zaslužni za takav „primamljiv“ izgled. Odlučite se za one tamnije boje koje nisu ni previše tvrde ni previše meke. – Operite ih i sklonite sa strane. – Zagrejte dve šolje vode do ključanja. Dodajte grožđice i pustite ih da se krčkaju 20 minuta. Zvuči lako, ali to nije sve. Potrebno je da ostavite grožđice da se natapaju preko noći. – Narednog jutra procedite vodu i ponovo je zagrejte. Ovaj napitak možete piti vreo ili mlak, ali je važno da ga pijete na prazan stomak odmah nakon buđenja. Doručak bi trebalo da usledi pola sata kasnije. – Idealno je da ovo radite nekoliko dana u nizu – minimum četiri. Već nakon dva dana primetićete da želudac bolje radi i imaćete više energije, pa se ovaj napitak posebno preporučuje ljudima koji žele da smršaju. Ovaj tretman možete ponavljati svakog meseca. Lepotaizdravlje Foto:Pixabay

Svetogorska tajna: Evo zašto hilandarski monasi nikada ne oboljevaju i svi su zdravi ko dren!

Hilandarsko lekarsko društvo već godinama organizuje odlazak naših medicinskih stručnjaka na Svetu goru, a u toj misiji posvećenoj zdravlju hilandarskih monaha najaktivniji su upravo lekari iz Opšte bolnice Valjevo, gde dr Ivan Popović radi kao hirurg. Hilandarski monasi su zdravi i osim nekoliko prehlada nema ozbiljnijih bolesti, kaže dr Ivan Popović posle sedmodnevnog lekarskog dežurstva u Hilandaru. - Bratstvo manastira izuzetno je zdrava i vitalna populacija. Tome doprinosi i način života koji vode, kao i njihov način ishrane. Tamo nema dijabetesa, svega jedan monah ima hipertenziju i hipertireozu koje su pod terapijom. U skladu sa načinom života koji podrazumeva dosta stajanja, javljaju se tegobe sa proširenim venama i eventualno zglobovima. Jedan od najjačih utisaka mi je menjanje svesti i načina razmišljanja tokom boravka tamo, mislim da svako nakon te posete bude bolji čovek - priča dr Popović. Hilandarska ambulanta u kojoj je dežurao, kako kaže, vrhunski je opremljena, od ultrazvuka, preko oftalmoloških uređaja do apoteke. Pored zdravlja monaha, dr Popović je oduševljen i potpuno drugačijom atmosferom i načinom razmišljanja, "tako bitno drugačijim od ustaljene svakodnevice". - Iako sam čitavog života vernik, imao sam tremu da li ću moći da se uklopim. Ali kad stignete tamo, imate osećaj kao da ste tu već proveli sto godina. Ono što me je oduševilo je njihov način života koji kao da se nije vekovima promenio. Saznanje da i danas može tako da se živi mi je pomoglo u razmišljanju o životu i struci. Sve je smireno, svako ima svoju ulogu, bez žurbe se sve stiže - kaže dr Popović. Ubrzo pošto se dr Popović vratio na radno mesto u hiruršku ambulantu, u valjevsku bolnicu je stigao i hilandarski iguman, arhimandrit Metodije, koji je u bolničkom hramu služio liturgiju. - Osobita čast je što sam obišao bolnicu i ispunio zapovest Gospoda Isusa Hrista koju je on dao u Jevanđelju. On je rekao da kada obiđemo nekog bolesnika, onda on to prima kao da smo samog njega obišli - rekao je on. Blic Foto: Twitter/Meet the Serbs

Ovu smrtonosnu bolest možete izlečiti za tri sata: Oduševićete se kada vidite kako!

Osmi po redu uzrok smrti širom sveta jesu upala pluća i grip. Konvencionalna medicina protiv gripa preporučuje vakcine, ali problem je što one ne daju nikakve rezultate. Zapravo, te vakcine samo slabe imuni sistem, naročito ako uzmete u obzir da one sadrže razne toksične supstance poput žive, aluminijuma i formaldehida. Takođe, najsmrtonosniji oblik upale pluća, virusna pneumonija, obično se leči antibioticima iako su oni neefikasni protiv virusa. Srećom, postoji prirodno rešenje koje konvencionalna medicina ignoriše već decenijama a koje je pročitajte na sledećoj strani… Dr Frederik Klener i još neki lekari su četrdesetih godina uspeli da izleče preko 30 različitih bolesti (uključujući i upalu pluća) pomoću dovoljne količine vitamina C. Bilo koji lekar vam može reći da antibiotici ne pomažu kod virusnih infekcija. Međutim, vitamin C vam može i te kako pomoći, i to bez da utiče na vašu crevnu floru. Lekar Endrju Soula preporučuje uzimanje 2 g vitamina C na svakih 6 minuta. On kaže da za samo tri sata dolazi do smanjenja simptoma pneumonije. Naravno, uzmite u obzir da nisu svi suplementi vitamina C isti. Neki se prave od kukuruza, i to od GMO kukuruza. Takođe, morate znati da oralno unošenje velike količine vitamina C može dovesti do dijareje. Svaka osoba drugačije reaguje na vitamin C i na upalu pluća, a najbolju dozu za unos vitamina C vam može preporučiti vaš lekar. Ako vitamin C unosite iz limuna, vodite računa da koristite organski limun. Izvor:Lepotaizdravlje Foto:Pixabay

Komad crnog luka u uhu pravi čuda: Evo šta sve leči brže nego što možete da zamislite!

Naše majke i bake odlično znaju da nema bolje leka od prirodnog. Jedno od čudo-sredstava, koji su koristili naše bake, jeste običan crni luk. Od luka će proći bol u ušima i glavi. Bol u uhu je veoma neprijatna pojava, ali uz pomoć luka možet se osloboditi bola, u tren oka. Jednostavno stavite u uši komadić luka, i on će smanjiti upalu. A ako vas muči migrena, ponovite ovu proceduru pre odlaska na spavanje. Neka luk ostane u ušima preko noći. Luk skida temperaturu. Ovo je idealno sredstvo za decu. Ako vaše dete ima visoku temperaturu, iseckajte luk na kolutove i pokvasite u jabukovom sićetu. Zatim ga stavite na stopala i u uši deteta. Žarište nestaje veoma brzo. Izlečite kašalj lukom. Komadiće luka stavite u uši. Luk ispušta sok koji dospeva u organizam i izbaviće vas od neprijatnog kašlja. Inače, sok luka je veoma efikasan prirodan sirup protiv kašlja, koji možete napraviti po ovom receptu. Ovi mali saveti pomoći će vam da u svoj organizam unosite manje otrova preko industrijskih lekova. Izvor:Lepotaizdravlje.com Foto:santhuoc.vn

Najnovija naučna otkrića: Gubitak pamćenja ne mora da bude prvi znak Alchajmera

Na osnovu najnovijeg istraživanja, naučnici su otkrili da gubitak čula mirisa može da bude prvi znak Alchajmera, a ne gubitak pamćenja. Istraživači iz Opšte bolnice u Masačusetsu razvili su metod koji može da identifikuje rizik osobe za zavoj Alchajmerove bolesti na oosnovu sposobnosti da prepoznaju i osete neprijatne mirise. Iako ovo nije prvi put da je miris bio istraživan kao simptom Alchajmera, on pruža najviše dokaza ove bolesti. Vođa istraživanja doktor Mark Albers je otišao toliko daleko da je rekao da bi Alchajmerova bolest mogla da se otkrije čak jednu deceniju pre nego što osoba počne da gubi pamćenje, putem čula mirisa. “Postoje dokazi da neurodegeneracija koja stoji iza Alchajmerove bolesti počinje da se razvija najmanje 10 godina pre pojave memorijskih simptoma odnosno gubitka pamćenja”, rekao je Albers. Studija je sprovedena na 183 pacijenta za koje se smatra da imaju povećan rizik razvoja ove bolesti i dokazano je da su osobe sa prvim znacima Alchajmera imali manje šanse da identifikuju i lako prepoznaju mirise. Kod njih je prvo testirana sposobnost prepoznavanja mirisa tako što im je dato da pomirišu 10 aroma: mentol, karanfilić, koža, jagoda, ljiljan, ananas, dim, sapun, grožđe i limun. Nakon mirisanja, svaka osoba je upitana da li im je poznata neke od aroma i na šta ih podseća. Kao rezultat dokazano je da rani odnosno prvi znaci Alchajmera mogu da budu povezani sa čulom mirisom, odnosno, postepenim gubitkom tog čula. B92 Foto: Ilustracija Happy TV

PREDRASUDE O ČOKOLADI: Sve što smo do sada znali, bilo je pogrešno!

Izgleda da smo se ogrešili o čokoladu. Naime, istraživanja su pokazala da ne uništava zube, ne izaziva akne i ne goji. Pogledajte nekoliko mitova o čokoladi koji su se ispostavili kao netačni. - Čokolada je bogata zasićenim mastima, pa podiže holesterol - istraživanja pokazuju da je sterainska kiselina, glavna zasićena masna kiselina u mlečnoj čokoladi, jedinstvena je po tome što ne podiže holesterol. - Ona je puna kofeina - tačno je da čokolada podiže raspoloženje i daje vam energiju, ali nema puno kofeina. Za razliku, na primer od 250 mililitara kafe, koja ima od 65 do 135 miligrama kofeina, pola table mlečne čokolade od 90 grama sadrži svega oko 6 miligrama kofeina. - Stvara karijes - kada u ustima bakterije razlažu hranu bogatu šećerom ili skrobom, kiselina koju proizvode polako razara zubnu gleđ i na taj način nastaje karijes. Međutim, protein, kalcijum i fosfati iz čokolade štite gleđ, a zbog masnog kakao puter šećera iz čokolade, ostaje kraće u dodiru sa zubnom gleđi. Naravno, ispravno pranje zuba je najbolji način da se isti zaštite i ostanu zdravi. - Čokolada nema nikakvu nutritivnu vrednost - to je definitivno netačno. Čokolada sadrži magnezijum, bakar, gvožđe i cink, ali i polifenole, odnosno antioksidante koji su karakteristični za čaj i crno vino, a smatra se da smanjuju rizik od kardiovaskularnih bolesti. Tako, istu količinu polifenola ima tabla mlečne čokolade od 50 grama, i čaša vina od 150 mililitara vina. Naravno, još je zdravija crna čokolada koja je bogatija flavonoida, poznatog i kao vitamin P. - Izaziva glavobolju - studije su opovrgle ovu tvrdnju da je čokolada okidač migrene. Kao potvrđene namirnice koje izazivaju migrenu, navode se kačkavalj, suhomesnati proizvodi, alkohol i kikiriki. - Izaziva akne - stvaranje akni se vezuje za masnu kožu i povišen nivo bakterija u organizmu. Mnogi dermatolozi smatraju da ne postoji veza između ishrane i akni. - Čokolada goji - ukoliko ste umereni, zdravo je jesti sve. Čak iako ste na strogoj dijeti koja podrazumeva unos svega 1. 200 kalorija dnevno, možete slobodno pojesti tablu od 90 grama mlečne čokolade, koja ima 478 kalorija i nećete zbog toga imati grižu savesti. Happytv.tv Foto: Pixabay

NERVOZNI STE? Evo koje namirnice pomažu da se oslobodimo stresa

Ukoliko ste pod konstantnim stresom i ako ste razdražljivi pokušajte da promenite način ishrane i videćete da ćete se osećati bolje. Evo o kojim namirnicama je reč i koje će vam pomoći da vaš dan bude ugodan i vedar bez negativnosti izazvanih stresom. 1.ČAJ OD KAMILICE Kamilica je poznata kao prirodni lek protiv anksioznosti. Konzumacija čaja od ove biljke može da umanji simptome već i za nekoliko nedelja. ĆURETINA Ćuretina je meso bogato triptofanom, pretečom neurotransmitera serotonina, koji ima umirujuće dejstvo na vaš organizam. Triptofan sadržan u mesu dokazano smanjuje rizik od anksioznih poremećaja. KURKUMA Antioksidansi u kurkumi pomažu poboljšanje raspoloženja i imaju neuroprotektivno dejstvo. Ovo je dokazano u istražianju koje je bilo usko vezano za glavne depresivne poremećaje. AVOKADO Avokado je namirnica koja pozitivno utiče na mozak i neutrališe anksioznost. On je bogat kalijumom, koji je prirodni lek za snižavanje krvnog pritiska. Takođe sadrži i vitamine iz grupe B i monozasićene masti koje su potrebne neurotransmiterima. CRNA ČOKOLADA Crna čokolada sadrži supstance koje imaju umirujuće dejstvo na ceo organizam. ŠPARGLA Špargla je povrće bogato sumporom, B vitaminima i folnom kiselinom, koja je važna, jer je povezana sa stanjem neurotransmitera u organizmu, čija narušenost može prouzrokovati anksioznost. LISNATO POVRĆE Ukoliko imate problem sa stresom i anksioznošću, jedite što više zelenog lisnatog povrća poput blitve i spanaća, bogatog magnezijumom, koje ima umirujuće dejstvo na vaš organizam. Izvor: BizLife Foto: Pixabay

SAČUVAJTE NOVAC: Slobodno jedite namirnice sa glutenom!

Naučnici su došli do rezultata da namirnice bez glutena nisu zdravije od uobičajenih namirnica, tako da ako nema potrebe za njima osim za one koji boluju od celijakije ili su netolerantni na gluten. Najnovija studija sprovedena u Australiji na 3200 ispitanika pokazala je da su bezglutenske namirnice vrlo malo, ili ni malo nutritivno kvalitetnije od ostalih proizvoda. To naravno ne znači da su ovi proizvodi nezdravi. Ako nekom odgovaraju i poboljšavaju zdravstveno stanje, nema razloga da ne nastave da ih jedu. Ali, ako neko nema zdravstvenih problema, ili je tolerantan na gluten, nema potrebe da troši mnogo novca za namirnice koje su, inače, znatno skuplje od "običnih", sugerišu naučnici. Takođe, ni slatkiši bez glutena nisu zdraviji, kao što se obično misli, pa su istraživači na ovaj način hteli da razbiju mitove iz marketinških kampanja. U studiji su upoređivani proizvodi iz deset gategorija: hleba, cerealija, testenina, kolača, keksa, sladoleda, čipsa, mesnih prerađevina, grickalica. Mnoge kompanije se koriste marketinškim trikom, pa namirnice imaju nalepnice "bez glutena", iako nema dokaza da su te namirnice zdravije od namirnica koje sadrže gluten. Naš savet je da ako želite da se hranite zdravo, jedite što više svežeg voća i povrća i žitarica, a izbegavajte brzu hranu. HappyTv.tv Foto: Pixabay

MIT ILI ISTINA: Da li ishrana izaziva nastanak bubuljica?

Lepa koža, čist ten, lice bez podočnjaka i dobar tonus, želja su svake pripadnice lepšeg pola. Da biste imali takvu kožu i ten, morate da vodite računa prvenstveno o ishrani. Mnoge poznate ličnosti na lepoj koži mogu da budu zahvalne najboljim dermatolaozima i plastičnim hirurzima, ali pre svega zdravoj ishrani koju praktikuju godinama. Naravno da su važne i kvalitetne kreme i skupi tretmani, ali ishrana ima prednost. Međutim, postoji više mitova i istina o uticaju hrane na kožu, pa je važno razlikovati istine od neistina. - Masna hrana uzrokuje bubuljice - ovo je potpuno netačno. Kako nutricionisti objašnjavaju, zdrava masna hrana poput avokada, orašastih plodova i ribe koja sadrži omega 3 kiseline čini čuda za kožu. To se svakako ne odnosi na čips i ostale grickalice, prepune soli i konzervansa, koju treba stalno izbegavati. - Pijte više tečnosti - dve litre vode dnevno vrlo je važno za organizam, ali i za kožu. Hidratacija najvećeg organa na našem telu je od presudnog značaja, inače će ona izgledati umorno, onda je suva i postoji mogućnost da se peruta. - Šećer ubrzava starenje - ovo je tačno. Izbegavajte šećer u velikim količinama jer zbog njega kolagen u koži puca, pa dolazi do stvaranja bora i nastanka obešene kože. - Čokolada izaziva bubuljice - kvalitetna crna čokolada ne izaziva probleme, ali mlečna čokolada puna šećera svakako loše utiče na kožu, tako da prvenstveno zavisi od vrste čokolade. Happytv.tv Foto: Pixabay

ELIKSIR OD BOKVICE: Konzumirajte ovo svaki dan i nikada nećete imati problema sa plućima

BOKVICA je lek koji pomaže kod brojnih bolesti, a narodni lekari je posebno preporučuju kao eliksir osobama koje pate od čira na želucu i dvanaestopalačnom crevu. Preparat od ove lekovite biljke možete da napravite na sledeći način: - sameljite 500 g svežih i dobro opranih lstova bokvice, pa dobijenu smesu zajedno sa sokom pomešajte sa kilogramom meda i 50 g usitnjene smole propolisa. Dobro promešajte i ostavite da odstoji 3 dana. Povremeno promešajte drvenom ili plastičnom kašikom. Tako pripremljeni eliksir uzimajte 3 puta na dan, po jednu kašičicu (koristite isključivo drvenu ili plastičnu da bi se izbegla oksidacija), 10 minuta pre obroka. Ovaj prirodni preparat se preporučuje i osobama koje pate od bolesti disajnih organa, bronhitisa i upale pluća. Koristan je i pušačima koji žele da očiste disajne puteve. HappyTv.rs Foto: Wikimedia

NOVAKOVO TAJNO ORUŽJE: Upoznajte spirulinu, algu koja leči i jača organizam

Spirulina se smatra jednim od najstarijih organizama na planeti, a zbog svog specifičnog oblika je i dobila ime. Mnogi drevni narodi koristili su ovu čudesnu algu za lečenje i jačanje organizma, a čini se da je spirulina i tajno oružje najboljeg srpskog tenisera. Ova moćna alga predstavlja bogat izvor beta karotena, belančevina, čak 18 aminokiselina i vitamina A, B, C, E i D. Iako deluje neverovatno, ali spirulina sadrži više proteina od mesa, pa je zbog toga idealna opcija za vegetarijance. Mnoga istraživanja pokazala su snažan uticaj spiruline na ljudsko zdravlje, pogotovo na jačanje imuniteta, ubrzavanje metabolizma, snižavanje holesterola i stabilizaciju šećera u krvi i krvnog pritiska. - Moje telo je izloženo raznim izazovima tokom celog dana – mentalnim, fizičkim, čestoj promeni sredine. Važno je da mu pomognem da to iznese na najbolji način. Zato dan započinjem spremanjem obroka koji obiluje hranljivim sastojcima, vitaminima, mineralima, antioksidansima... Spirulina je jako važan element u mojoj ishrani - izjavio je Novak Đoković za Blic.. Spirulina se zbog brojnih blagodeti naziva i ,,zelena krv”, a pored toga što pročišćava organizam, istovremeno povećava energiju, radnu motivaciju, poboljšava memoriju i ublažava stres, anksioznost i depresiju. Može se kupiti u apotekama kao dodatak ishrani ili u prahu u prodavnicama zdrave hrane. Izvor: Blic Foto: Wikimedia