ponedjeljak, 12. prosinca 2016.

KORISTAN U SVAKOM OBLIKU: Otkrivamo zašto često treba jesti KUKURUZ

Kukuruz je, i te kako, zdrava žitarica, koja se na našim prostorima uspešno gaji. Potiče iz Amerike, a u Evropu ga je doneo Kolumbo, tako da se sada uzgaja i u celom svetu. Interesantno je da se kukuruz gaji više od pšenice, a manje od pirinča. U svetu postoji više vrsta kukuruza, dok su kod nas najpoznatiji beli i žuti kukuruz. Zanimljivo je da postoje crveni, roze, plavi i crni kukuruz. Pored toga što kukuruz ima veliku energetsku vrednost i malo kalorija, on sadrži i mnogo sastojaka koji imaju pozitivno dejstvo na naš organizam. Prvenstveno su to vitamin A, C, E, K, zatim, gvožđe, kalcijum, magnezijum, proteine… Bilo da ga ubacujete u salatu, jedete kuvan kukuruz ili kokice, nećete pogrešiti. Za ovu žitaricu važi da je izuzetno lekovita, jer pomaže u prevenciji raznih boleti, kao što su srčana oboljenja, alchajmer, osteoporoza. Pomaže kod bolova u mišićima, reguliše rad metabolizma, jača nervni sistem i može biti odličan u borbi protiv neplodnosti. Korisna je namirnica za poboljšanje koncentracije i pamćenja, kao i kod nesanice. Savetujemo vam da u svakodnevnu ishranu ubacite i kukuruzno brašno. Happytv.tv Foto: Pixabay

Nema komentara:

Objavi komentar