SAČUVAJTE NOVAC: Slobodno jedite namirnice sa glutenom!

Naučnici su došli do rezultata da namirnice bez glutena nisu zdravije od uobičajenih namirnica, tako da ako nema potrebe za njima osim za one koji boluju od celijakije ili su netolerantni na gluten. Najnovija studija sprovedena u Australiji na 3200 ispitanika pokazala je da su bezglutenske namirnice vrlo malo, ili ni malo nutritivno kvalitetnije od ostalih proizvoda. To naravno ne znači da su ovi proizvodi nezdravi. Ako nekom odgovaraju i poboljšavaju zdravstveno stanje, nema razloga da ne nastave da ih jedu. Ali, ako neko nema zdravstvenih problema, ili je tolerantan na gluten, nema potrebe da troši mnogo novca za namirnice koje su, inače, znatno skuplje od "običnih", sugerišu naučnici. Takođe, ni slatkiši bez glutena nisu zdraviji, kao što se obično misli, pa su istraživači na ovaj način hteli da razbiju mitove iz marketinških kampanja. U studiji su upoređivani proizvodi iz deset gategorija: hleba, cerealija, testenina, kolača, keksa, sladoleda, čipsa, mesnih prerađevina, grickalica. Mnoge kompanije se koriste marketinškim trikom, pa namirnice imaju nalepnice "bez glutena", iako nema dokaza da su te namirnice zdravije od namirnica koje sadrže gluten. Naš savet je da ako želite da se hranite zdravo, jedite što više svežeg voća i povrća i žitarica, a izbegavajte brzu hranu. HappyTv.tv Foto: Pixabay

Primjedbe